VÍNA VOC HUSTOPEČSKO

Po dlouhých diskuzích a ohlédnutím do historie oblasti Hustopečska vinaři vybrali odrůdy, které budou Hustopečsko reprezentovat - Veltlínské zelené, Ryzlink rýnský, Tramín červený a Rulandské modré. Z těchto odrůd se bude moct vyrobit víno tiché i šumivé a mohou se navzájem kombinovat jako cuvée. 

 

 

CO MUSÍ VÍNO VOC HUSTOPEČSKO SPLŇOVAT?

  • víno musí projít Komisí Vinařů Hustopečska pro zatřiďování vín,
  • hrozny na jeho výrobu mohou pocházet pouze z registrovaných vinic na území katastrů obcí Hustopeče, Horní Bojanovice, Křepice, Kurdějov, Nikolčice, Popice, Starovice, Starovičky, Strachotín, Šakvice a Velké Němčice (tj. obcí v oblasti města Hustopeče a jeho sousedících obcí),
  • může být vyrobeno z hroznů odrůd Veltlínské zelené, Ryzlink Rýnský, Tramín červený a Rulandské modré – jsou to nejcharakterističtější odrůdy pro oblast Hustopečska,
  • musí to být víno suché, se zbytkovým cukrem do 9 g/l,
  • musí odpovídat kvalitě přívlastkových vín (tedy kabinet, pozdní sběr, výběr z hroznů,…).

 

PROČ MAJÍ BÝT VÍNA VOC HUSTOPEČSKO SUCHÁ?

U suchých vín právě vynikne nejvíc jejich pravý charakter a terroir. VOC má ukazovat vína v jejich přirozené podobě, aby se právě nejlépe projevil vliv místa, kde hroznu rostou. Pokud kvas probíhá v optimálních podmínkách, víno je přirozeně suché. Vyšší zbytkový cukr (polosuchá, polosladká vína) jsou většinou volba vinaře a cílené zasažení do technologie výroby, čímž se charakter vína ovlivní.