Vinařství u Harmáčků - výroba vína tradiční metodou, ale za pomoci nejmodernějších technologií

3.4.2023 VOC Hustopečsko, z. s.

I naše rodina, zamilovala se do vína – tak zní hlavní motto Vinařství u Harmáčků. Stalo se tak před více než 10 lety, kdy si rodina Harmáčkova pořídila v Hustopečích svůj sklep, ve kterém najdete vinařství a nad ním nádherně zařízený penzion, kam můžete zavítat jak se svojí rodinou a přáteli nebo klidně i na teambuilding a jiné firemní akce. Pro hosty penzionu je k dispozici i prostorná letní terasa s grilem.

Terasa u Harmáčků

Skladba jejich vín obsahuje typické hustopečské odrůdy jako jsou Veltlín zelený, Ryzlinky nebo Tramín červený. Za zmínku stojí také jejich Frankovka, ročníku 2017, která 2 roky zrála v dubovém sudu a má  jemné ovocité tříslo a svěží kyselinu. Ročně vyprodukují Harmáčkovi asi 10 tisíc litrů vína a většinu prodají hlavně na přímý prodej návštěvníkům penzionu.

Až zavítáte do vinařství pokoštovat nějaké to víno a budete mít to štěstí, že vás Jirka provede svým vinařstvím, zjistíte, že je to poměrně technologicky vyspělé vinařství. Jako fanda elektroniky si Jiří Harmáček pořídil do svého vinařství chytrý systém, který řídí proces kvašení v nerezových tancích. Mimo jiné tento systém třeba řídí i výtah do sklepa, který Harmáčkům usnadňuje manipulaci se sudy nebo vínem a také ovládá nastavení světel, hudby či teploty v pokojích penzionu.

Sklep u Harmáčků

Harmáčkovi si zakládají si na tradiční výrobě vína, snaží se o co nejšetrnější zpracování a svá vína vyrábějí s láskou. Ve vinařství najdete převážně nerezové tanky, červená vína ale nechávají ležet v dřevěných sudech. Vína od Harmáčků můžete ochutnat jak v jejich sklepě, kde si můžete objednat degustaci nebo na jedné z místních akcí, které se v Hustopečích pořádají. Harmáčkovi můžete přes letní měsíce navštívit během vycházky na Křížový vrch. Určitě budou mít otevřeno. 

 

 

picture