Vinařství Sedláček - přes kopec do Kurdějova

20.2.2023 VOC Hustopečsko, z. s.

Sedláčkovic vinařství naleznete v malé vesničce Kurdějov, na jejímž kopci se naskýtá krásný výhled na Pálavu. Hned za první zatáčkou od Hustopeč se Radek Sedláček společně se svojí rodinou stará o rodinné vinařství, které oficiálně založil v roce 2008. Jeho první zkušenosti s vínem se datují ale ještě do dob před revolucí, kdy za pomocí svého dědy a otce vyrobil první víno. Jeho povídání o vinařství připomíná místy vlak, do kterého chcete naskočit a vlastně nevíte, kde zastaví. Jeho entuziasmus a vášeň k této profesi z něj i za ty roky úplně srší. A byl to právě on, kdo stál u zrodu spolku Vinařů Hustopečska a později také u založení VOC.

Pan Sedláček obstarává za pomoci rodinných příslušníků a kamarádů asi 2 ha vinic v okolí Hustopeč a Kurdějova. Jelikož se jedná o jednu z nejteplejších vinařských oblastí, vínům se tu opravdu daří. Pan Sedláček má ve svých vinohradech vysázeny především odrůdy Ryzlink, Tramín, Veltlín, Merlot, Frankovka aj. V jeho sklepě najdete převážně nerezové nádoby, ale také dřevěné sudy. Pan Sedláček dává přednost těm akátovým a červené víno z nich miluje. Věří totiž, že pěstování červených odrůd má v hustopečské oblasti svůj velký neobjevený potenciál a osobně se zamiloval třeba do odrůdy André.

Pokud milujete místní přírodu a svůj čas trávíte rádi na kole, můžete jeho vína ochutnat přímo ve sklípku v Kurdějově, jako odměnu za zdolané kurdějovské kopce. Pan Sedláček vás mile rád pohostí, pokud tedy nebude zrovna ve vinohradu.

V případě, že se rádi bavíte s kamarády při sklence vína, můžete jeho víno ochutnat na několika akcích, z nichž lze zmínit například akci spolku Dunajovských kopců, kam jsou vinaři Hustopečska přizváni jako hosté na takový malý „souboj“, jehož cílem není určit vítěze, ale spíše se pobavit a dozvědět se něco zajímavého o rozdílnostech vín z různých oblastí, dobře se najíst a napít.

Pokud dáváte přece jen přednost domácímu klidu, jeho vína si můžete objednat také na jeho webovkách, případně na eshopu mojelahve.cz nebo i na našem spolkovém eshopu. 

picture