Vinařství Aurora - víno vyrobené s láskou k tradici, s úsměvem na rtech a energií v žilách

1.3.2023 VOC Hustopečsko, z. s.

Rodina Nevědělů, konkrétně bráchové Víťa a Filip, se starají o vinařství Aurora, působících tak trošku na dvou místech – v Šakvicích a Hustopečích. A ač může příjmení mást, o víně toho vědí kluci opravdu hodně. Hodně věcí je totiž naučil již jejich dědeček, který je k vinaření přivedl. Studium vinařiny jejich znalosti o víně jen prohloubilo. No a dnes se vinařství pyšní výrobou téměř 40 tisíc lahví vín.

Vinařství Aurora převzalo svůj název po sklípku v Hustopečích, jehož se stalo hrdým majitelem po Miloši Michlovském, který tu míval sklad archivních vín. Svou výrobu kluci zaměřují především na bílá vína, jako je Ryzlink vlašský, Sauvignon, Veltlín zelený, Pálavu. Červená vína dělají po málu, za to si na nich dávají opravdu záležet. Specializují se také na výrobu oranžových vín. Pro výrobu oranžových vín používají buď kvevri nádoby, jež mají tradici v daleké Gruzii a Nevědělovi je mají zakopány na své zahrádce po babičce. Mimo kvevri nádob využívají také nádoby kameninové, které dávají vínu malinko jiný charakter. Co se týká zpracování vín, potrpí si ve vinařství na co nejšetrnější zpracování hroznů i moštu.

Pokud kluky nepotkáte ve vinařství v Šakvicích, kde mají také svou velkou výrobní halu, jsou určitě ve sklípku v Hustopečích. Mezi sklepy lítají tam a sem a do toho stíhají ještě obsloužit cyklisty, kteří jedou zrovna okolo a chtějí se zastavit na něco osvěžujícího, střihnout si online degustaci pro firemní večírek nebo pobavit hosty sabráží. Jejich kalendář je na dlouhou dobu zaplněn všemožnými akcemi, do jejichž příprav dají pokaždé své srdce. Kde ale kluky s jejich autorovými víny zaručeně potkáte jsou Otevřené sklepy v Šakvicích, jimž Šakvičáci hrdě přezdívají ďůrky. Akce se koná 3. června 2023 a ochutnat zde můžete kromě jejich výborných oranžád také třeba zákazníky oblíbený Beziňon, vyrobený z černého bezu, lehce naperlený, tak akorát vhodný do horkých letních večerů nebo Růžový Citrus vhodný třeba místo Prosecca do Aperolu.

Kdo navštíví město Hustopeče, určitě by se do sklípku Aurora měl zastavit na víno. Sklep je kompletně zrekonstruován, jeho průčelí má ovšem stále nádech starého městského sklepa. Jeho nápis nad dveřmi vás zcela jistě přesvědčí o tom, že to tu kluci dělají s láskou k vínu a k české tradici.

Vína z vinařství Aurora můžete nakoupit na stránkách vinařství, osobně ve vinotéce v Hustopečích nebo na eshopu vinařů VOC Hustopečsko, jež je vinařství Aurora hrdým členem.

picture